Forside Mediator Proces Presse Kontakt  
 

Børsen 26. august 2009 (side 10)

Billig voldgiftsmodel overset i Danmark – Børsen 26. august 2009 

Et af erhvervslivets ældste konfliktløsningsorganer går nu hånd i hånd med det nyeste skud på stammen, når de juridiske konflikter skal løses. Mediation tilbydes i dag i Voldgiftsinstituttets regi. Mulighederne tilbydes fra Voldgiftsinstituttet i København, som er en organisation for erhvervslivets voldsgiftsretter. Dér er indtil videre blot afgjort seks sager ved mediation, hvilket er en moderne form for konfliktløsning, hvor en mediator forsøger at bløde fronterne op og sikre løsninger, som begge parter kan leve med.

»Mulighederne for mediation har eksisteret i flere år, men vi kan konstatere, at der endnu ikke har været et gennembrud, som vi f.eks. har set det i USA og Storbritannien,« siger Steffen Pihlblad, der er adm. direktør i Voldgiftsinstituttet.

Godt i mindre tvister                                                                                                                           Mulighederne for løsning af mediationssager henvender sig især til virksomheder med mange mindre tvister, der ligger lige over niveauet i de almindelige retters småsager. Prisniveauet er afgjort et konkurrenceparameter. »Taksterne ligger et godt stykke under satserne i voldgiftssagerne, og vi har sat priserne 10 pct. under niveauet i Stockholm for at løbe dette her i gang,« siger Steffen Pihlblad med henvisning til, at Stockholm er en meget brugt by for løsning af voldgiftssager.

Når mediation er billigere end voldgift, skyldes det primært, at der normalt er tre dommere knyttet til en voldgiftssag, mens mediationssagerne normalt klares af en enkelt mediatoruddannet person. En mediator er desuden 40-50 pct. billigere end en typisk voldgiftsdommer, oplyser Pihlblad.

Mediatorerne udpeges af parterne eller af voldgiftsinstituttet, og der foregår en indgående prøvelse af mediatorens habilitet. Mediatoren er ofte fra advokatverdenen. Et eksempel herpå er Thomas Vestesen, der er uddannet jurist og mediator. Han har bl.a. en fortid i Mærsk Broker, men er i dag ejer af enkeltmandsvirksomheden Global Mediation ApS. Han har inden for de seneste 16 måneder været mediator i 12 sager – heraf var syv fra bygge- og anlægssektoren.

»Mediation er ofte interessant for sager i størrelsesordenen 50.000-500.000 kr., hvor de samlede udgifter ligger på 8000-15.000 kr. pr. part. Parterne lægger vægt på at få løst sagen, spare penge og komme videre,« siger Vestesen.

I det øjeblikkelige økonomiske klima lægger mange virksomheder også vægt på at undgå fjendskab og provokationer over for fremtidige samhandelspartnere. »I dag er et godt dag-tildag-blik for forretningen højt oppe på agendaen,« siger Thomas Vestesen.

peter.rasmussen@borsen.dk

 

Presse

Mestertidende 29. november 2009
15. juli 2010

Børsen 26. august 2009 (side 10)
5. september 2009

Hvad skal gøres før en mediation
12. juni 2009

Mediationsprocessen
6. februar 2009

Det Danske Voldgiftinstitut
27. januar 2009

Tilmeld nyhedsbrev
 

     
Global Mediation ApS    |    Tuborg Boulevard 12    |    DK-2900 Hellerup    |    Denmark    |    Tlf. (+45) 51 16 72 75
Thomas Qvist Vestesen: Certificeret Mediator, Mægler, Forhandler, Jurist, Cand. Jur., Ekspert i Erhvervsmæssige Konflikter og Tvister.
Copyright (c) 2008 Global Mediation ApS. All rights reserved. Credits
Adway Technologies